Annerie Verploeg    
    HOME             COACHING EN TRAINING             OVER ANNERIE             BLOG             CONTACT    
         
           
   

BLOG: Hoe vind ik de (voor mij) juiste coach?

   
         
   

Annerie VerploegJe hebt besloten dat je iets wil veranderen of wil ontwikkelen en dat je daarbij gecoacht wil worden. Dus ga je op zoek naar een coach. Je googelt op ‘coach’ en krijgt vervolgens een eindeloze lijst aan coaches in alle soorten en maten. Personal coach, life coach, business coach, loopbaancoach, executive coach, mental coach; het is maar een greep van de termen die je tegen kunt komen. Hoe vind je daartussen nu de voor jou juiste coach? Ik geef je graag een aantal tips die je kunt gebruiken op je zoektocht.

1. Voorbereiding

Neem de tijd om voor jezelf te bedenken wat je wil bereiken in coaching. Wat wil je veranderen of ontwikkelen? Wat is jouw reden om een coach te zoeken? Als je dit voor jezelf helder hebt, dan heb je meer inzicht in welke type coaching bij jouw ontwikkelingsvraag past en kun je gerichter zoeken.

2. Professionaliteit en kwaliteit

Coach is helaas geen beschermde titel, dat betekent helaas dat iedereen zich coach mag noemen. De wil om een ander te helpen en levenservaring maakt iemand echter niet per definitie een goede coach. Onderzoek daarom altijd de achtergrond van de coach die je op het oog hebt. Welke (geaccrediteerde) opleidingen en eventuele specialisaties heeft de coach gevolgd en passen die bij jouw ontwikkelingsvraag? Is hij of zij aangesloten bij een beroepsvereniging (NOBCO, NOLOC, STIR)? Volgt de coach bijscholingen, supervisie en intervisie? Houdt de coach zich een ethische code? Meestal kun je deze informatie op de website van de coach of op het LinkedIn profiel vinden. Zo niet, vraag er dan gerust naar.

3. Persoonlijke eigenschappen

Welke persoonlijke eigenschappen vind jij belangrijk in een coach? Direct en confronterend, of juist rustig en tactvol? Welke eigenschappen maken dat jij je snel op je gemak en vertrouwd voelt, en wanneer sluit je juist af? Word je liever gecoacht door een man, of door een vrouw? Of maakt het niet uit? Heb je voorkeur voor een coach van een bepaalde leeftijd, met veel coachervaring, met ervaringsdeskundigheid? Ook hier geldt, als je dit voor jezelf helder hebt, dan kun je gerichter zoeken.

(Photo by Heidi Fin on Unsplash)

4. Onderscheid hoofdzaken van bijzaken

Er zijn natuurlijk nog meer zaken waar je op kunt letten, zoals de locatie, de beschikbaarheid, de kosten. Het is goed om je af te vragen wat voor jou écht belangrijk is. Veel mensen zijn geneigd om in eerste instantie te kijken naar deze praktische zaken, maar je kunt je afvragen of het zoeken naar een coach die beschikbaar is op een bepaalde dag of tijdstip en voor een bepaald tarief, je bij de juiste coach en dus bij een duurzaam antwoord op je ontwikkelingsvraag brengt. Misschien kun je dan toch beter die extra kilometers voor lief nemen, of een afspraak plannen op een tijdstip dat je net wat minder schikt.

5. De klik

Een wederzijdse klik en vertrouwen tussen de coach en jou is een belangrijke voorwaarde voor een succesvol coachtraject. Het is dan ook zeer aan te raden om eerst kennis te maken met een coach, voordat je aan een traject begint. De meeste coaches bieden dit vrijblijvend aan. Ontbreekt ‘de klik’ in dit gesprek, dan kun je beter nog even verder zoeken naar een coach die beter bij je past.

   
    © Annerie Verploeg. Alle rechten voorbehouden    |    Privacyverklaring  |   Website door: Devaca Facebook   Linkedin