Annerie Verploeg    
    HOME             COACHING EN TRAINING             OVER ANNERIE             BLOG             CONTACT    
         
           
   

BLOG: Stress, gezond of ongezond?

   
         
   

Annerie VerploegHet woord stress heeft een negatieve bijklank. Eigenlijk is dat onterecht, want we hebben stress nodig om goed te kunnen functioneren. Stress mobiliseert het lichaam door te zorgen dat er energie vrij komt. Je zou het stresssysteem van je lichaam dan ook wel je energiesysteem kunnen noemen. Zonder stress zou je ’s ochtends niet eens je bed uit (kunnen) komen. Je hebt dus een bepaalde mate van stress nodig om goed te functioneren.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat je lichaam ook de tijd heeft om tot rust te komen. In een staat van rust en ontspanning kan er namelijk herstel plaatsvinden, van zowel lichaam als geest. Je kunt het vergelijken met je auto. Wanneer je je autorijdt, moet je regelmatig tanken. Daarnaast zal je je auto ook af en toe naar de garage brengen voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt. Je laat de olie verversen, de banden vervangen enz.
Je kunt echter pas tanken of onderhoud laten uitvoeren als je auto stilstaat; al rijdend gaat dit niet. Blijf je stug doorrijden - zonder te tanken of onderhoud uit te voeren - dan gaat dat een tijdje goed. Maar op een gegeven moment gaan er steeds meer lampjes branden op het dashboard en uiteindelijk kom je stil te staan.
Zo is het ook met je lijf. Je zult regelmatig moeten bijtanken om door te kunnen gaan. Doe je dit niet, dan wordt stress chronische stress. Dat betekent dat het energiesysteem van je lichaam altijd aan het presteren is, dat er onvoldoende rust is en er daardoor ook te weinig herstel plaatsvindt. Dit gaat even goed, maar in de loop der tijd raken er steeds meer systemen in lichaam ontregeld, ontstaan er steeds meer klachten, raak je uitgeput en kom je stil te staan.

Kortom, stress is gezond en zelfs noodzakelijk én moet altijd samengaan met voldoende rust. Stress kan omslaan in chronische stress, wanneer er langere tijd onvoldoende rust en hersteltijd is voor het lichaam. Deze chronische stress is ongezond. Helaas wordt de grote impact die langdurige stress heeft op de gezondheid nog vaak onderschat. Van chronische stress kun echter heel ziek worden.

Wil je meer weten wat chronische stress doet met je lijf? Bekijk dan deze korte video waar in het simpel en duidelijk wordt uitgelegd. Ook krijg je hier een algemene indruk van de aanpak die ik hanteer in mijn stress & burnout-out coaching.


   
    © Annerie Verploeg. Alle rechten voorbehouden    |    Privacyverklaring  |   Website door: Devaca Facebook   Linkedin