Annerie Verploeg    
    HOME             COACHING EN TRAINING             OVER ANNERIE             BLOG             CONTACT    
         
           
   

BLOG: Waarom herstel ik maar niet van mijn burn-out?! (deel 1)

   
         
   

Annerie VerploegDat herstellen van een burn-out lang kan duren, dat is wel bekend. Maar waarom herstelt de één in een paar maanden, is een ander een jaar of jaren bezig én lijkt het of sommigen nooit helemaal meer de oude worden? In deze serie van blogartikelen deel ik een aantal veelvoorkomende oorzaken met je. 

Oorzaak 1: Je doet te hard je best!

Integendeel tot wat sommige mensen geloven, is burn-out geen ziekte van luiaards of doetjes. Burn-out komt vooral voor bij zeer gedreven mensen, die de neiging hebben om (te) hard hun best te doen en vaak ook perfectionistisch zijn aangelegd. En hoewel die eigenschappen je in het verleden misschien veel hebben opgeleverd, kunnen deze je bij herstel flink in de weg zitten. Want hoe harder je je best doet om beter te worden, hoe trager het vaak gaat.

Een aantal voorbeelden van te hard je best doen:

  •

Alles lezen wat je maar kunt vinden over burn-out en herstel.

  •

Piekeren over wat de oorzaak is, wat de oplossing is, wat je moet doen om beter te worden, wat je vooral niet meer moet doen.

  •

De boel niet de boel kunnen laten (dus nog actief bezig zijn met je werk, of je huishouden nog helemaal in de puntjes willen regelen, nog steeds de perfecte partner of ouder willen zijn).

  •

Alle tips die je hebt gevonden of gekregen over voeding, bewegen, slapen (enz.) tegelijkertijd willen toepassen.

Waarom herstel ik maar niet van mijn burn-out?

Het allerbelangrijkste bij het herstellen van een burn-out is weer leren ontspannen en tot rust komen. Wanneer je de hele dag bezig bent met je herstel (in denken of in doen), dan kom je niet tot rust.
Dus: laat alle zelfhulpboeken maar even liggen, klap je laptop dicht, laat je partner de vaatwasser uitruimen en neem een powernap!

Kun jij wel wat begeleiding en steun gebruiken bij het herstel van je stressklachten of burn-out? Ik help je er graag bij. Je bent van harte welkom voor een (gratis) vrijblijvend kennismakingsgesprek!


   
    © Annerie Verploeg. Alle rechten voorbehouden    |    Privacyverklaring  |   Website door: Devaca Facebook   Linkedin