Annerie Verploeg    
    HOME             COACHING EN TRAINING             OVER ANNERIE             BLOG             CONTACT    
         
           
   

BLOG: Waarom herstel ik maar niet van mijn burn-out?! (deel 2)

   
         
   

Annerie VerploegDat herstellen van een burn-out lang kan duren, dat is wel bekend. Maar waarom herstelt de één in een paar maanden, is een ander een jaar of jaren bezig én lijkt het of sommigen nooit helemaal meer de oude worden? In deze serie van blogartikelen deel ik een aantal veelvoorkomende oorzaken met je. 

Oorzaak 2: Je hebt te weinig aandacht voor herstel van je lijf en brein

Om te herstellen van een burn-out, moeten je brein en je lijf ook daadwerkelijk de kans te krijgen om te herstellen. Bij de behandeling van burn-out en stressklachten ligt echter vaak de focus op de psychische kant. Vanuit de psychologie wordt stress met name gezien als een persoonlijke beleving, een ervaring. Maar stress is véél meer dan een beleving of ervaring.

Bij chronische stress of een burn-out is sprake van een ontregeling in het lichaam. Het is dan ook belangrijk om (zeker in het begin van je herstel) de focus hierop te leggen. Wanneer je het energietekort en de ontregelde processen in het lichaam aanpakt, verdwijnen namelijk veel lichamelijke, emotionele en mentale klachten als ‘vanzelf’. Het is zonde van je energie en tijd om je druk te maken (en eindeloos te piekeren en te praten) over je stemmingswisselingen, als die waarschijnlijk geheel of grotendeels veroorzaakt worden door een ontregeling van je zenuwstelsel. Die tijd en energie kun je beter steken in ontspannen en het tot rust laten komen van lichaam en brein. Er zijn verschillende dingen die je daarvoor kunt doen, en ook vooral dingen die je daarvoor een tijdje moet laten.
Wanneer je lichaam en je brein tot rust zijn gekomen en je weer wat energie terug hebt, dan is het de juiste tijd om te kijken naar onderliggende oorzaken, patronen en valkuilen en om te praten.

Waarom herstel ik maar niet van mijn burn-out?

Kortom, met alleen praten over je stress, je ervaring en je gedachten herstellen je lijf en je brein niet. Er is meer nodig en een integrale behandeling van stressklachten is essentieel om duurzaam te herstellen! Gelukkig hebben steeds meer psychologen en coaches hier aandacht voor en kennis over, maar het is helaas nog niet de standaard. Ik wil je dan ook adviseren om altijd na te vragen of je potentiële behandelaar aanvullende opleidingen heeft gevolgd ten aanzien van de fysieke kant van stressklachten.

Kun jij wel wat begeleiding en steun gebruiken bij het herstel van je stressklachten of burn-out? Ik help je er graag bij. Je bent van harte welkom voor een (gratis) vrijblijvend kennismakingsgesprek!


   
    © Annerie Verploeg. Alle rechten voorbehouden    |    Privacyverklaring  |   Website door: Devaca Facebook   Linkedin