Annerie Verploeg    
    HOME             COACHING EN TRAINING             OVER ANNERIE             BLOG             CONTACT    
         
           
   

BLOG: Waarom herstel ik maar niet van mijn burn-out?! (deel 3)

   
         
   

Annerie VerploegDat herstellen van een burn-out lang kan duren, dat is wel bekend. Maar waarom herstelt de één in een paar maanden, is een ander een jaar of jaren bezig én lijkt het of sommigen nooit helemaal meer de oude worden? In deze serie van blogartikelen deel ik een aantal veelvoorkomende oorzaken met je. 

Oorzaak 3: Je hebt geen burnout

Burn-out staat al jaren volop in de aandacht en toch is het nog steeds erg lastig om burn-out objectief vast te stellen. Dit komt doordat officiële diagnostische criteria ontbreken. Een burn-out is helaas niet met een simpele bloedtest vast te stellen. Een burn-out wordt veelal vastgesteld op basis van een aantal symptomen. Het probleem is echter dat deze symptomen - zoals uitputting, sombere gevoelens, opgejaagdheid – ook voorkomen bij andere aandoeningen. Het gebeurt dan ook regelmatig dat iemand de diagnose burn-out krijgt, terwijl er sprake is van depressie, trauma, schilderklierproblemen of overgangsklachten. Het is dan ook goed om altijd te overleggen met je huisarts en bloedonderzoek te laten doen, zodat je bijvoorbeeld schildklierproblemen of een vitamine B-12 tekort kan uitsluiten.

Waarom herstel ik maar niet van mijn burn-out?

Een aantal mogelijke oorzaken van je klachten zijn gemakkelijk uit te sluiten via bloedonderzoek. Helaas is het onderscheid tussen burn-out en depressie, overgangsklachten of trauma-gerelateerde klachten minder makkelijk te maken. Het beste wat je voor jezelf kunt doen is je goed informeren en reflecteren op je levensgeschiedenis. Herken je jezelf en je klachten in een burn-out? Is er een aanleiding geweest voor je klachten? Heb je een drukke periode achter de rug? Zit je in een leeftijdscategorie waarbij de overgang mogelijk een rol gaat spelen? Heb je eerder een depressie doorgemaakt of komt het in je familie voor? Zijn er bepaalde gebeurtenissen in je leven geweest die een grote impact op je hadden? Heb je een stressvolle periode achter de rug of voel je je al je hele leven onrustig en opgejaagd? Een gesprek van 10 minuten bij je huisarts brengt dit niet allemaal boven water. Het is goed om daarin zelf je eigen regie te pakken. Niemand weet immers zoveel over jou als jijzelf.

En ja, daar heb je geen zin in of puf voor, om daar diep over na te gaan denken..... Ik weet uit ervaring hoe lastig dat is op het moment dat je helemaal uitgeput bent. Maar ik weet ook uit ervaring hoe een onjuiste of onvolledige diagnose je heel veel tijd, energie en kwaliteit van leven kan kosten.

Lukt het je je niet om dit zelf uit te zoeken? Vraag hulp! Je hoeft het niet alleen te doen. Praat en reflecteer met iemand; je partner, een goede vriend of een vriendin, of een professional die echt de tijd voor je neemt.

Kun jij wel wat begeleiding en steun gebruiken bij het herstel van je stressklachten of burn-out? Ik help je er graag bij. Je bent van harte welkom voor een (gratis) vrijblijvend kennismakingsgesprek!


   
    © Annerie Verploeg. Alle rechten voorbehouden    |    Privacyverklaring  |   Website door: Devaca Facebook   Linkedin