Annerie Verploeg    
    HOME             COACHING EN TRAINING             OVER ANNERIE             BLOG             CONTACT    
         
           
   

BLOG: Waarom herstel ik maar niet van mijn burn-out?! (deel 5)

   
         
   

Annerie VerploegDat herstellen van een burn-out lang kan duren, dat is wel bekend. Maar waarom herstelt de één in een paar maanden, is een ander een jaar of jaren bezig én lijkt het of sommigen nooit helemaal meer de oude worden? In deze serie van blogartikelen deel ik een aantal veelvoorkomende oorzaken met je. 

Oorzaak 5: Er is (blijvende) schade.

Helaas kan burn-out tot blijvende schade leiden. Gelukkig is dat lang niet altijd het geval, maar het komt zeker voor. Er wordt geschat dat 20% van de mensen met een zware burn-out klachten blijft houden.

Langdurige (chronische) stress heeft een grote impact op de hersenen, en kan er toe leiden dat de structuur van de hersenen verandert. Met name de hippocampus en de prefrontale cortex hebben veel te leiden onder stress. En deze delen van de hersenen lijken niet altijd goed te herstellen. Dit kan er toe leiden dat je last blijft houden van geheugen- en concentratieproblemen. Ook hebben de hersenen vaak een bepaalde overgevoeligheid ontwikkeld, waardoor kleine prikkels tot relatief veel stress, emotie of angst kunnen leiden.

Naar mijn weten ontbreekt op dit moment nog onderzoek in hoeverre hersenschade welke is ontstaan na een burn-out zich in latere jaren nog verder kan herstellen. Wel is bekend dat herstel van burn-out nog jaren kan voorzetten, dat wil zeggen dat ook na 2, 3 of 4 jaar nog verbetering van je gezondheid kan optreden.

Waarom herstel ik maar niet van mijn burn-out?

Bovenstaande benadrukt nog maar eens hoe belangrijk het is om tijdig in te grijpen wanneer je last krijgt van stressklachten én om vooral aandacht te hebben voor je lichaam (en met name je zenuwstelsel en je brein) in je herstelproces.

Kun jij wel wat begeleiding en steun gebruiken bij het herstel van je stressklachten of burn-out? Ik help je er graag bij. Je bent van harte welkom voor een (gratis) vrijblijvend kennismakingsgesprek!


   
    © Annerie Verploeg. Alle rechten voorbehouden    |    Privacyverklaring  |   Website door: Devaca Facebook   Linkedin